تولید برنج درون اراضی کشاورزی خوزستان درون سطح وسیع و به مـیزان زیـادی انجام و سالانـه حدود 180 هزار تن برنج از این اراضی برداشت مـیشود اما متاسفانـه با وجود این حجم تولید کـه مـیتواند نیـاز استان را تامـین کند، مضرات برنج عنبربو بازار پر شده از برنجهای خارجی، بـه طوری ذائقه مردم بـه برنجهای هندی، آرژانتینی، تایلندی و شمالی عادت کرده و برنج محلی با وجود طعم، بو، مزه و قیمت مناسبتری کـه دارد، جایگاهش درون سفرهها کمرنگ شده و در حال فراموشی است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجویـان ایران(ایسنا) - منطقهخوزستان - واحدهای عرضه برنج مدعی هستند کـه برنجهای محلی با وجود خوشطعم بودن، اما بـه دلیل دانـهکوتاه بودن، “بشقابپسند“ نیست و مردم برنجهای شیک و مجلسی یـا دانـهبلند را بیشتر مـیپسندند. مضرات برنج عنبربو این امر باعث شده برنجهای کشاورزان خریدار نداشته باشند. مضرات برنج عنبربو استقبال بسیـار زیـاد از کشت برنج درون استان درون حالی هست که قیمت و تقاضای آن پایین است.
لزوم فرهنگسازی مصرف برنجهای محلی
محمد سواري، رييس انجمن برنجكاران خوزستان در اینباره گفت: مضرات برنج عنبربو نبود تقاضا براي برنجهاي محلي ناشي از عدم فرهنگسازي و حمايت رسانـهها از توليد داخل است. متاسفانـه درون زمـینـه مصرف برنجهاي محلي خوزستان كار فرهنگي انجام نشده است.
وي با اشاره بـه بازارپسندي برنجهاي شمالی و خارجی نسبت بـه برنجهاي محلي، اظهاركرد: كشت رقم عنبر درون استان نوپا هست و از سال 89 بـه صورت عمده كشت شد اما نداشتن جايگاه درون بازار درون مقايسه با برنجهاي شمالي، بـه عدم فرهنگسازي آن برميگردد؛ متاسفانـه دستگاههاي متولي توليد وظايفي را كه نسبت بـه برنج دارند انجام نميدهند.
سواری افزود: كشت هر نوع برنج با شرايط خوزستان سازگاري ندارد. شوري آب و زمينها از موارد اساسي ناسازگاري هر واريته برنج است. عنبربو رقم قالب برنج درون خوزستان هست كه هر سال بهصورت خودجوش توسط کشاورزان درون سطح وسيعي از اراضي استان كشت ميشود. این نوع برنج درون چند سال اخير توانسته خود را با شرايط اقليمي خوزستان سازگار كند و كشاورز رغبت بيشتري براي توليد آن دارد.
وي بيانكرد: عنبربو نسبت بـه شرايط اقليمي دشوار مانند گرما، شوري آب و زمين مقاومت خوبي دارد و از آغاز كشت اين رقم درون خوزستان تاكنون عملكرد مطلوبي نسبت بـه ساير ارقام داشته است. توليد برنج عنبربو هر ساله رو بـه رشد بوده و استقبال مردم از آن تاثير خوبي درون افزايش ميزان توليد آن داشته است.
سواري خاطرنشانكرد: پیش از این بذرهاي فراواني از جمله آمل سه و دانيال بهصورت موردي درون خوزستان كشت ميشد ولي متاسفانـه اين ارقام با ذائقه مردم سازگار نبود زيرا طعم و بوي خوبي مانند عنبربو نداشتند. از طرفي اين ارقام از نظر بازرگاني نيز مشكل داشت و كشاورز براي عرضه آن با مشكل مواجه ميشد.
رييس انجمن برنجكاران خوزستان عنوانكرد: درون سال زراعي اخير درون زمينـه توليد برنجهاي محلي روند رو بـه رشدي داشتهايم اما مشكل اصلي بحث بازرگاني هست كه بايد براي اين ميزان توليد تقاضا باشد. بذرهايي كه اكنون درون استان كشت ميشوند عمدتا عنبربو هست که جزو برنجهاي پر محصول محسوب مـیشود اما بیشتر مردم با شیوه پخت آن آشنایی ندارند. از سوی دیگر كشت برنج درون خوزستان معمولا بهصورت دستپاش و غیرنشايي انجام ميشود كه اين امر درون روند توليد محصول مشكل ايجاد ميكند.
برنج خوزستان، محصولی سالم و ارگانيك
همچنین محمد قاسمينژاد، معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهادكشاورزي خوزستان در خصوص ناشناخته بودن برنجهاي محلي استان نسبت بـه برنجهاي شمال، اظهارکرد: ارقام محلي از جمله عنبر علاقهمندان خاصي درون خارج و داخل استان دارد و به خوبي مصرف ميشود چون طعم و عطر و بوي خوبي نسبت بـه برنجهاي شمالي دارد اما بـه دليل دانـه كوتاه بودن بازارپسندی كمتري دارند.
وي بيانكرد: سالانـه 70 هزار هكتار از اراضي استان زيركشت برنج مـیرود کـه عمده آن مربوط بـه رقم عنبربو است؛ ارقام ديگر مانند پويا، شيروردي، فجر و دانيال نيز بـه صورت موردي درون مناطق مختلف كشت ميشوند.
معاون بهبود توليدات گياهي جهاد كشاورزي خوزستان خاطرنشانكرد: كشاورزان رغبت بيشتري بـه كشت عنبر بو دارند زیرا مردم خوزستان اين نوع برنج را بـه برنجهاي ديگر ترجيح ميدهند.
قاسمينژاد با بيان اينكه درجه سلامت برنجهاي خوزستان نسبت بـه ساير برنجها بيشتر است، گفت: برنج استان، برنجي سالم و ارگانيك هست زيرا براي توليد آن از هيچگونـه سموم و كودهاي شيميايي استفاده نميشود.
وي تصريحكرد: دليل ناشناخته بودن برنجهاي خوزستان اين هست كه بيشتر تجار برنجهاي ما را با نامهاي ديگر درون بازار عرضه ميكنند. توليد برنج درون خوزستان رقم كمي نيست. خوزستان درون رتبه سوم توليد برنج درون کشور قرار دارد و مـیتواند نیـاز استان را تامـین کند اما این سوال مطرح مـیشود کـه این برنجها كجا ميرود.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي خوزستان خاطرنشانكرد: جلوگيري از نابهسامانی درون بازار برنج و تنظیم بازار آن برعهده مجموعه صنعت، معدن و تجارت هست كه بارها اين مساله را درون جلسات استانداري مطرح كرديم.
قاسمي نژاد يادآورشد: يكي از مشكلات ديگر ناشناخته بودن و عدم بازارپسندي برنجهاي محلي خوزستان، قدیمـی بودن صنعت شاليكوبي است. متاسفانـه اين صنايع بهصورت سنتي و با تجيهزات 40 سالگذشته درون حال فعالیت هست و موجب شكستگي زياد برنج و بی کیفیت شدن آن مـیشود کـه لازم هست جهت بازارپسندي بيشتر برنج خوزستان اين صنايع تجهيزات خود را بـه روز كنند.
معاون بهبود توليدات گياهي جهاد كشاورزي خوزستان درون رابطه با بومـیسازی ارقام جدید برنج، گفت: درون چند سال اخیر 20 رقم از ارقام اصلاح شده برنج با عملكرد بالا وارد استان شده و تحت عنوان طرح سازگاري ارقام كشت شد و ارقامي كه برتر شناخته شدند هماكنون درون سطح وسيعي كشت ميشوند.
وي افزود: فجر، دانيال، شيرودي و پويا از ارقام برنج شمالی هستند كه هماكنون درون خوزستان كشت ميشوند. اين ارقام باوجود داشتن عملكرد بالا نسبت بـه ارقام محلي بـه آب كمتري نياز دارند. كشت این ارقام درون خوزستان که تا 45 روز ديرتر از ارقام محلي انجام و همزمان با آنها برداشت ميشوند.
گیلانی، كارشناس مركز تحقيقات كشاورزي خوزستان نیز درباره واريتههاي برنجي كه اكنون درون استان كشت ميشوند، گفت: این ارقام بـه دو قسمت كمي و كيفي تقسيم ميشوند. ارقام كيفي شامل عنبربو و چندپا و ارقام غيركيفي شامل هويزه، سرخه و گرده رامـهرمز هست كه براي توليد آرد برنج استفاده ميشود.
وي افزود: واريته عنبربو عمدتا درون مناطق دشتي كشت ميشود زیرا سازگاري مطلوبي با این مناطق دارند. درون مناطق كوهستاني مانند ايذه و باغملك نيز كشت برنج عمدتا بـه صورت نشايي انجام مـیشود.
این كارشناس مركز تحقيقات كشاورزي خوزستان تصريحكرد: برنجهاي پرمحصول شامل كادوس، شفق و دانيال هست كه اكنون درون استان كشت ميشوند. این ارقام 5.5 که تا 6.5 تن محصول درون هكتار عملكرد دارند و از شمال بـه خوزستان آورده شدهاند.
گيلاني خاطرنشانكرد: عنبر پا كوتاه كه اكنون درون بیشتر مناطق خوزستان كشت ميشود مورد تاييد مرکز تحقیقات نیست و از سوی این مرکز معرفي نشده، اما بـه دلیل سازگاری با شرایط اقلیمـی استان، كشاورزان خود اقدام بـه كشت این واریته كردهاند.
وي اظهاركرد: برنج عنبربو درون خوزستان تقاضای آنچنانی ندارد و كشاورزان هر سال با مشكل عرضه مواجه مـیشوند. بخشی از تولید این رقم بـه كشور عراق صادر مـیشود و به همين دلیل اين واريته عمدتا درون مناطق مرزي با عراق كشت ميشود.
كارشناس مركز تحقيقات كشاورزي خوزستان با بيان اینکه ذائقه مردم تعيينكننده است، گفت: درون حال حاضر روي واريتههاي برنجهايی كه قابلیت تحمل شرایط گرما و شوري را دارند كار ميكنیم. این ارقام دانـهبلند و بازارپسند هستند و به نظر مـیرسد اگر این واریتهها درون خوزستان تولید شوند عملکرد و تقاضای خوبی خواهند داشت.
کشاورزان خوزستانی سالانـه محصول فراوانی را با تحمل مشقت و هزینـههای زیـاد تولید مـیکنند اما هنگام برداشت با مشکل عرضه مواجه مـیشوند. نبود تقاضا درون بازار آزاد و پایین بودن قیمت خرید تضمـینی از جمله مشکلات عرضه محصول برنجکاران خوزستانی است. برخی از تولیدکنندگان اذعان دارند کـه عدم فرهنگسازی مصرف برنج محلی درون استان عامل اصلی کمرنگ بودن این نوع برنجها بر سفرههای مردم استان است.
با توجه بـه اینکه کشت برنج درون خوزستان سال بـه سال رشد فزایندهای دارد، تداوم تولید این محصول درون گرو حمایت از کشاورزان و توجه ویژه متولیـان بخش کشاورزی است.
گزارش از فاطمـه خاکجسته، خبرنگار ایسنا، منطقهخوزستان
[طعم و بوی برنج محلی خوزستان درون حال فراموشی! مضرات برنج عنبربو]
نویسنده و منبع | تاریخ انتشار: Mon, 16 Jul 2018 15:16:00 +0000